Olej rydzowy

Olej rydzowy (inne nazwy tego oleju to: olej z lnicznika, olej kameliowy, olej z lnianki) obecnie  jest dość mało znany.  Jeszcze kilkadziesiąt lat temu był w powszechnym stosowaniu jako dodatek do wielu dań. W połowie XX wieku został wyparty  przez  m.in. olej rzepakowy i słonecznikowy. Teraz olej rydzowy powoli powraca do łask, został doceniony ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.  Olej z lnianki, podobnie jak ziarna z których jest pozyskiwany ma kolor rdzawy. W zależności od rodzaju odmiany lnianki odcień ten może się wahać od jasnożółtego  do czerwono-brunatnej. Tłoczony głównie na zimno, ma delikatny  posmak cebuli i gorczycy, wyczuwalny jest także delikatny korzenny lub orzechowy posmak. Najlepiej spożywać go na zimno.

Opis

Jakie są zalety oleju rydzowego? Dużą zaletą jest między innymi jego wysoką temperaturę spalania, która wynosi ok 246° C. Temperatura spalania oznacza moment, w którym tłuszcz staje się na tyle gorący, aby rozpoczęło się spalanie, które będzie wyzwalać dym i substancje niepożądane. Im wyższa jest temperatura spalania, tym lepiej dla naszego zdrowia. Dietetycy zalecają stosowanie olejów spożywczych  do gotowania, smażenia,  których temperatura spalania wynosi minimum 204 ° C. Najczęstsze zastosowanie oleju rydzowego. Naturalny olej rydzowy idealnie sprawdza się  zarówno jako składnik  potraw dietetycznych oraz jako organiczny środek pielęgnacyjny i kosmetyczny. W kuchni możemy go zastosować jako: bazę dla rozmaitych marynat, sycącą okrasę do kasz, ziemniaków, makaronów, bazę do sosów sałatkowych, dodatek do zup i sosów.

Korzyści dla zdrowia i urody.

Dzięki dużej zawartości witaminy E jest silnym antyoksydantem, jest znakomitym źródłem kwasów omega -3, zwiększa odporność organizmu, zapobiega stanom zapalnym, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, pomaga zachować zdrowie oczu, poprawia pracę mózgu, szczególnie zalecany dla osób starszych. Zastosowanie oleju rydzowego w kosmetyce: jako składnik naturalnych kremów, mydeł, maści, preparatów do włosów np. odżywek, szamponów ( może być stosowany bezpośrednio na rozdwojone końcówki włosów).

Jak należy przechowywać olej rydzowy?

Olej ten można przechowywać dość długo bez większej utraty wartości odżywczych, a to dzięki odpowiedniej proporcji kwasów tłuszczowych,  można  przechowywać go nawet  do 6 miesięcy. Należy trzymać  go w szklanej ciemnej butelce z dala od światła słonecznego. Najlepsza temperatura to około 20 stopni Celsjusza.

12,00 

Przeglądaj listę życzeń

101 ofert

W serwisie od Sep 2019
  • Zamówień
  • Komentarzy

Kategorie